Bij het kopen van een appartement komen er net iets andere zaken kijken dan bij de aankoop van een rijtjeshuis of vrijstaand huis. U koopt namelijk niet één, maar eigenlijk twee dingen. U wordt eigenaar van de woning, maar ook mede-eigenaar van het gehele gebouw. Waar moet u allemaal op letten? We geven u 5 tips.

  1. Kijk niet alleen naar de woning zelf

Overweegt u een appartement te kopen? Natuurlijk is de woning zelf het belangrijkst, maar bekijk ook zeker de gemeenschappelijke ruimtes. Als mede-eigenaar betaalt u mee aan de onderhoudskosten hiervan. Ook bepaalt u samen met de medebewoners wat er wel en niet mag in deze ruimtes. Al deze zaken worden geregeld in de verplichte Vereniging van Eigenaren (VvE).

  1. Hoe hoog zijn de servicekosten?

Servicekosten zijn bedoeld voor gemeenschappelijke uitgaven, zoals verzekeringen, glazen wassen, schoonmaak en verlichting van gemeenschappelijke ruimtes. De VvE bepaalt de hoogte van de (maandelijkse) servicekosten voor gemeenschappelijke uitgaven Ook reserveert de VvE – als het goed is – een bedrag voor groot onderhoud.

  1. Hoe is het onderhoud?

Misschien is het appartement in goede staat, maar zijn er vochtproblemen in de kelder. Vraag dus bij de gemeente of het kadaster na of er een toekomstige verplichting geldt voor het doen van noodzakelijk onderhoud. Dit is de zogenaamde aanschrijving. Daarnaast is het aan te raden een deskundige te laten meekijken wanneer u een appartement wilt kopen, bijvoorbeeld voor het uitvoeren van een bouwkundige keuring. Is er achterstallig onderhoud én onvoldoende geld in de kas, dan heeft u alle reden om stevig te onderhandelen over de aankoopprijs. Of om van de koop af te zien.

  1. Zijn er reserves?

Het is verplicht dat de  VvE een reservefonds heeft voor groot onderhoud. De hoogte hiervan wordt gebaseerd op het meerjarenonderhoudsplan. Is dit plan er niet, dan moet er minimaal 0,5 procent van de herbouwaarde worden gereserveerd voor onderhoud. Ondanks de verplichte reserves, is het raadzaam om te controleren of deze daadwerkelijk bestaat. Kopers lopen anders het risico extra te moeten betalen voor achterstallig onderhoud.

  1. Schakel een aankoopmakelaar in

Bij het kopen van een appartement moet u op veel zaken letten, daarbij horen ook een splitsingsakte, splitsingsreglement en eventueel een huishoudelijk regelement. In een splitsingsakte is vastgelegd hoe een gebouw precies is verdeeld in afzonderlijke appartementen. In het splitsingsreglement staan de rechten en plichten van de eigenaren.

We raden u dan ook aan om een aankoopmakelaar in te schakelen. Een aankoopmakelaar heeft kennis van alle juridische documentatie die gecontroleerd moet worden bij het kopen van een appartement en zorgt ervoor dat u zorgeloos kunt kopen. Neem vrijblijvend contact met ons op!