Vanaf februari wordt het, bij een grote verbouwing, verplicht wordt om uw huis meteen te verduurzamen. Maar er zijn ook kleinere maatregelen die u een hoop kosten kunnen besparen als u niet van plan bent uw huis te verbouwen. We zetten het op een rij. 

Stap 1: Verbeter de isolatie van de woning

Een energiezuinig huis begint met een goede isolatie. Als dat op orde is, verbruikt u veel minder energie om het huis te verwarmen. Misschien denkt u dat het huis goed geïsoleerd is, maar in de praktijk is dat vaak niet zo. Begin met kleine zaken als een brievenbusborstel, maak kieren dicht en plaats radiatorfolie. Dit kost weinig tijd en geld en levert u zowel een besparing als een comfortabeler huis op.

Stap 2: Verbeter de ventilatie van de woning

Er zijn verschillende manieren om energieverlies te beperken: bijvoorbeeld met zelfregelende roosters. Ze reageren op de winddruk: als de wind erop staat, gaan ze wat meer dicht, bij weinig wind gaan ze meer open. Zo laten ze een constante hoeveelheid lucht door.

Heeft u een mechanisch ventilatiesysteem op wisselstroom? Vervang hem door een ventilator op gelijkstroom: dat scheelt flink in het stroomverbruik.

Stap 3: Nieuwe keuken? Kook op inductie

Gaat u de keuken vervangen? Kies dan voor een inductiekookplaat. Deze verbruikt minder stroom dan andere elektrische kookplaten. Wilt u toch nog graag op gas blijven koken? Laat dan alvast een elektriciteitsdraad aanleggen naar de keuken, dan kunt u later makkelijker overstappen op inductie.

Stap 4: Minder stoken met dakisolatie

Een slechte dakisolatie is een groot warmtelek. Dit kost u jaarlijks honderden euro’s. Kies voor dakisolatie met een hoge isolatiewaarde van 13 cm of meer.

Maak gebruik van subsidies

Via de Rijksoverheid kunt u gebruikmaken van subsidies voor isolatie en voor een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet. Voor een warmtepomp varieert de subsidie van 1650 tot 5100 euro, voor een zonneboiler is de subsidie 1500 euro en voor de aansluiting op een warmtenet kunt u 3325 euro subsidie krijgen.

Bekijk alle subsidies en voorwaarden op deze website.